TUTKULU BİR AŞK MASALI.....

TUTKULU  BİR AŞK  MASALI

 

Aşka inanır mısınız?

Ama tabi ki sözünü ettiğim günü birlik ilişkilere konan aşk adı değil. Gerçek aşktan söz ediyorum; aklınızı başınızdan alan yaşamınızı çalışmanızı etkileyebilen aşktan. Sizi  kasıp kavuran sarsan aşktan. Bazen  kendinizi cennette  hissettiren bazen ise cehennemin derinlerinde alev alev yakan aşktan…

Aşkı  en yoğun ruhunun bir tarafında  sanatçılık pırıltısı olanlar yaşar. Dibine kadar yaşarlar hem de … Ve  bu aşk inanılmaz yansır eserlerine; bazen üretkenliği artırarak bazen sıra dışı eserlere imza attırarak…

Tarih ,içinde öylesine aşklar var ki:  Petraraca ve Laura;  Boccaccio  ve  Fiammeta;  Dante ve  Beatrice  ya da  Sartre  ve Simon  de Beauvoir,…. Belki de  Yves  Montand ve Simone Signoret….

 

Ama  bugünkü  masalımız gerçekten  çok özel ve farklı:

Hüzünlü bir  müzik adamı ile  tutkulu,  çağını  kendine hayret ve hayran bırakmış bir kadın yazarın öyküsü…

 

Tanıştıklarında  32 yaşında olan George Sand ve 26  yaşında olan Frederick  Chopin ‘in aşk öyküsü.

        

 

 

 19. yy da Fransa’nın en ünlü kadın yazarı  olan  Sand  roman, öykü, makale ve oyunlarının yanı sıra anılarını da kaleme almıştır.

19 yaşında evlenen ve iki çocuğu olan yazar, Chopin ile tanıştığında yeni boşanmıştı.

Mutsuz evliliği sonrası yerleştiği Paris’te  Indıana, Leila, Valentina  adlı romanları ile  yaşadıklarından yola çıkarak   kadın dünyasını anlatmaktaydı.

Sand’in erkek giysileri içinde sigara içen görüntüsü özgün davranışları ve takma ad olarak

bir erkek adı kullanması, güzel olmasa da çevrede hayranlık uyandırıyordu.

 

                                  

          

 

 

1836  sonbaharında  Lizst  sayesinde tanıştığı  Chopin’ e aşık olmuş ve birlikte yaşamayı önermişti. 

Önceleri  Sand’in bu teklifine  toplumsal  korkular nedeniyle   olumlu cevap veremeyen  sanatçı  tanıştıktan iki yıl sonra  yazar ve iki çocuğu   ile  birlikte  Mayorka  Adasına gidip  Palma sırtlarında bir manastıra yerleşti.

Ancak  nemli hava bronşit olduğu söylenen Chopin’in sağlığını bozar  öksürükleri artar. Hep beraber Sand’ in Fransa’ daki köy evine yerleşirler. Sand’in bakımı  ve  usta bir hekimin çabaları ile iyileşen  Chopin  1839 yılında  Paris’e giderek ders vermeye başlar.

1841-46 arasında her yaz mevsimini  Sand’in Nohant’ ta  bulunan  evinde birlikte geçiren  iki sanatçı Paris’te  ise birbirlerine çok yakın iki ayrı  evde otururlar.

 

 

Chopin en etkileyici  ve yaratı dolu yapıtlarının çoğunu  bu dönemde yaratmıştır. Aslında daha dengeli  bir yaratılışta olsaydı  bu dönemden daha çok yararlanabilir daha çok eser verebilirdi. Ama hem yaratılışı hem de Sand ile olan  gerginlikler  O nu giderek  kırgın ve alıngan bir hale getirdi. 1847 yılında Chopin  aile içi bir tartışmaya katılması  sonucu Nohant’a gitmedi  ve ertesi yıl kesin olarak ayrıldılar. Ve istedikleri halde gururlarının engel olması yüzünden bir daha da barışmadılar.

Ayrılık sonrası  Chopin  birkaç vals ve mazurka dışında  hemen   hiç   beste yapmadı.

 

 

 

İki yıl sonra Chopin;  17 yıl  sonra ise  8 Haziran 1876 da  Sand ölmüştür.

 

Aslında bakınca ne kadar  farklı iki uç değil mi?

Bir yanda  dönemine  göre oldukça sivri  tavırları olan  iki çocuk annesi  bir kadın;  diğer tarafta romantikliği  kırılganlığı  ile  dünyanın  en  güzel  piyano  eserlerine imza atmış  genç bir erkek. Kadın otuzlu  yaşlarında  ve neredeyse artık ne aradığını ne istediğini biliyor, erkek  ise  bir çok erkeğin kendini çok da fazla tanımadığı  20 li yaşlarında.  Kadın cesur,  erkek ise  sanatçı kimliğine rağmen toplum baskılarından ve ailesinin  tepkisinden ürküyor önce…

Ama  işte  aşk önüne katıyor  ve sürüklüyor  onları;  ve o çılgın hoş kadın zaman, zaman bir anne gibi sevdiği adamın iyileşmesini sağlarken; kırılgan çocuk  en güzel eserlerini bu güçlü  ve zor kadının yanında  meydana getiriyor…

Ve bitişi ise anlık bir öfke ve gurur getiriyor…

Aşk böyle işte

 

bu yazıya günahın şiiri yakışır

 

 

 

 

Yorumlar
Aranan kriterlere Uygun kayıt bulunamadı
Yeni Yorum
(*) İsim :
(*) E-Posta :
(*) Konu :
Yorum
Güvenlik Kodu :
Resimde gördüğünüz güvenlik kodunu giriniz (5 hane)
CAPTCHA Image